Gratis coachsessie

Hoe gelukkig ben jij eigenlijk? (deel 2)

16 februari 2017

In mijn blogartikel van vorige week stelde ik jou de vraag: ‘Hoe gelukkig ben jíj eigenlijk?’ Ik hoop je te hebben geprikkeld om hierover na te denken. In dit tweede deel ik o.a. tien waardevolle tips met jou wat je er zélf aan kunt doen om gelukkiger te zijn. Aan het einde van dit artikel vind je een fijne visualisatie-oefening.

 

Drie aspecten die ervoor zorgen dat je je gelukkig voelt

Martin Seligman, één van de grondleggers van de positieve psychologie, zegt over geluk dat er drie aspecten zijn die ervoor zorgen dat iemand zich gelukkig voelt:

1. Betekenisvolle (intieme) relaties

Niet alleen een partner maar ook intense langdurige vriendschappen kunnen bijdragen tot ons geluk.

2. Dienstbaar zijn voor een hoger doel

Dit geeft je het gevoel dat je zinvol bezig bent. Bijvoorbeeld doordat je het verschil maakt voor iemand anders, op een manier die bij jou past. Denk daarbij aan het verenigingsleven, een goede ouder zijn voor je kinderen, vrijwilligerswerk etc.

3. Kom in de flow

Flow is een staat waarin je helemaal in iets op kunt gaan. Je vergeet de tijd. Je gaat helemaal op in datgene wat je aan het doen bent en je bent volledig in je element. Denk bijvoorbeeld aan schilderen, knutselen, muziek maken, sporten etc.

Bestaat er een geluksformule?

Het goede nieuws is: ja!!!! In het boek ‘Gelukkig zijn kun je leren’ van Martin Seligman, laat hij zien hoe je kunt leren gelukkig te zijn door je sterke punten, talenten en mogelijkheden te ontwikkelen. In dit boek beschrijft Seligman o.a. de geluksformule. Die luidt als volgt:

Geluksformule: H = S (50 %) + C (10 %) + V (40%)

Hoe werkt dat dan precies? Ik leg het je hieronder uit:

H = Happiness: (je blijvende geluksniveau)

S = Set range (erfelijke aanleg): 50 % van ons geluk is erfelijk bepaald

C = Circumstances (omstandigheden): 10 % van ons geluk wordt bepaald door onze omstandigheden

V = Voluntary Control (bewust gedrag): 40 % van ons geluk is te beïnvloeden door bewust gedrag

Kortom: 50 % van je geluk ligt al vast bij je geboorte, slechts 10 % wordt bepaald door je omstandigheden. Dan blijft er nog maar liefst 40 % over om met bewust gedrag je geluksgevoel te beïnvloeden!!

Wat kun je nu zélf doen om gelukkiger te zijn? (10 tips)

Ik deel hieronder 10 waardevolle tips die je zelf kunt toepassen om gelukkiger te zijn.

Tip 1: Dankbaarheid tonen

Dit werkt echt bijzonder goed. Schrijf elke dag vijf dingen op waar je dankbaar voor bent. Dankbaarheid maakt gelukkig omdat je meer geniet van het positieve in je leven. Het is ook goed voor je gevoel van eigenwaarde.

Tip 2: Wees optimistisch (always walk on the bright side of life)

Richt je op positieve dingen. Maak bijvoorbeeld een collage van allemaal dingen die jou aanspreken of wat je jezelf toewenst. Dingen die je graag nog een keer zou doen in je leven, of iets wat je dolgraag zou willen bereiken in je leven. Pak op een regenachtige zondagmiddag een stapel oude tijdschriften en/of kranten en knip alle artikelen, plaatjes, afbeeldingen en teksten uit die je aanspreken. Plak ze daarna per categorie, wens/doel op een groot karton.

Tip 3: Stop met jezelf te vergelijken met anderen

Ieder mens is uniek, dus ook jij. Jezelf vergelijken met een ander is een totaal zinloze bezigheid waar jij niet gelukkig van wordt. Stop ermee.

Tip 4: Vriendelijk zijn

Als je een ander vriendelijk behandelt, word je zelf ook vriendelijk behandeld. Wat je geeft, krijg je terug….

Tip 5: Koester je sociale relaties

Mensen worden gelukkig van romantische liefde en vrienden. Koester de mensen om je heen die je dierbaar zijn.

Tip 6: Leer vergeven

Wraakgevoelens werken alleen maar tegen je. Probeer empathisch te zijn. Wraakgevoelens in stand houden kost namelijk veel energie, verspilde energie. Gebruik die energie voor positiviteit en vriendelijkheid.

Tip 7: Kom vaker in de flow!

Diepe concentratie, opgaan in muziek of de schoonheid natuur. De tijd staat stil. Waar word jij blij van en waar ben je goed in? Doe dat vaker!

Tip 8: Geniet van het leven in het hier en nu

Geniet van de kleine dingen. Bekijk de wereld eens vanuit de ogen van een kind. Wat valt je dan op wat je anders niet zou zien? Bewonder de natuur, geniet van de geur van een kop koffie, luister naar je favoriete muziek etc.

Tip 9: Besteed je tijd aan je dromen/doelen

Waar word jij blij van? Wat is jouw droom?

Waar loop je al langere tijd mee rond, maar besteed je te weinig of geen aandacht aan?

Zet NU een eerste (kleine) stap om jouw droom of doel te bereiken. Als je het nu niet doet, wanneer dan wèl?

Neem jezelf hierin serieus. Tijd besteden aan je dromen en doelen geeft betekenis en structuur aan je leven.

Tip 10: Zorg goed voor je lichaam

Regelmatig bewegen maakt mensen gelukkiger. Vooral als je een manier kiest die je leuk vindt.

Nog meer tips?

Voor nog meer tips en oefeningen kun je hier mijn gratis e-book downloaden ’10 lifehacks voor minder stress en een gelukkig leven’.

 

 

 

 


Visualisatie-oefening

Tot slot wil ik graag een visualisatie-oefening met je delen. Tijdens een visualisatie-oefening schep je innerlijke beelden die je gebruikt om problemen op te lossen, beslissingen te nemen of doelen te stellen. Visualisaties helpen je om je doel te verwezenlijken en om volledig te ontspannen en zo bij je innerlijk weten te komen. Van hieruit kun je oplossingen vinden en de juiste keuzes maken.

Hieronder vind je een visualisatie-oefening, zoals ik deze geef in mijn coachpraktijk. Kijk eens of het je bevalt.

Ga rustig zitten of liggen.

Maak het jezelf gemakkelijk.

Sluit je ogen.

Zorg dat je niet gestoord wordt.

Maak contact met je lichaam. Neem hier een paar minuten de tijd voor. Voel hoe je erbij zit of ligt. Neem waar hoe je je voelt en welke plek in je lichaam je aandacht trekt.

Focus je op je ademhaling. Volg je ademhaling zonder er iets aan te willen veranderen.

Als je dat hebt gedaan, stel je jezelf voor dat er aan het einde van je leven een museum voor jou wordt gebouwd. Een museum met allerlei verschillende zalen. Elke zaal staat voor één dag uit jouw leven. Elke week komt er een groep die jij mag rondleiden in jouw museum. Stel jezelf de volgende vragen: Welke zaal of zalen laat je het liefst zien? Waar ben je het meest trots op? Welke dag was de gelukkigste uit jouw leven? Welke passie en talent kregen de ruimte? Welke gedachten en gevoelens gingen er op die dag door jou heen? Hoe vind je het om deze rondleiding in jouw museum elke keer opnieuw te geven?

Voel na en blijf nog een paar minuten rustig zitten of liggen.


We hebben allemaal één leven gekregen. In deze korte tijd op aarde krijg jij de kans om wat van je leven te maken. Gebruik die kans en doe wat je gelukkig maakt. Lees welke stappen ik zelf heb gezet, waardoor ik nu véél gelukkiger ben.

Laat hieronder of op één van mijn social media kanalen achter waar jij gelukkig van wordt! Dat vind ik erg leuk.

Ik wens je een hele fijne dag. Oh ja, maak ook van deze dag een museumdag!

Corelle Strikker

 

Terug naar overzicht

Reageer op dit bericht

Gratis sessie
Dansend door het leven
Website: Webton.nl