Gratis coachsessie

Mag het even wat minder?

28 februari 2020

De eerste maanden van het nieuwe jaar vind ik altijd de minst aantrekkelijke periode van het hele jaar. De dagen zijn kort, koud en donker, de zomer lijkt nog zo ver weg. Ik ben nu al klaar met deze sombere tijd. Ik hoor van veel mensen dat zij er net zo over denken. Is dit de wel bekende winterdip of is mijn energieniveau even wat minder? De maatschappij verwacht hoe dan ook, dat ik op volle toeren doorga. Mag het misschien wat minder?

Minder energie

Wij voelen ons over het algemeen veel fitter als we onder andere voldoende bewegen en veel daglicht krijgen (vitamine D). Dit druilerige weer nodigt ons niet echt uit om naar buiten te gaan. We zitten dus veel binnen. Eigenlijk is het dus ook niet zo gek dat in deze periode van het jaar ons energieniveau wat lager is. In ieder geval geldt dat wel voor mij.

Liever lui dan moe?

Waar ik het normaal gesproken heerlijk vind om actief te zijn en naar buiten te gaan, heb ik daar nu gewoon minder zin in. Ik nestel me ’s avonds liever met een dekentje en een kop thee op de bank, dan dat ik nog een ommetje maak. Ook loop ik met een aantal dingen inmiddels wat achter. Ik ben in oktober verhuisd en ik moet nog steeds mijn schuur, die vol dozen staat, opruimen. Dat is geen ramp, maar fijn vind ik het niet. Ik merk aan mezelf dat dit soort dingen me nu wat meer moeite kost om gedaan te krijgen.

Liever zijn voor mezelf

Gelukkig ken ik mezelf en weet ik dat ik veel meer energie heb, wanneer het voorjaar is en de dagen langer zijn. Ik zit dan veel meer in een flow en mijn plannen voer ik moeiteloos uit. Waarom zou ik mezelf nu forceren en zo streng zijn voor mezelf door me er steeds druk over te maken? Dat frustreert me alleen maar en dat kost me ook weer energie. Ik kan beter even lief voor mezelf zijn, wetende dat dit echt maar van korte duur is.

Ont-moeten

In mijn coachpraktijk zie ik veel cliënten die streng zijn voor zichzelf. Die vooral heel veel ‘moeten’. Nog steeds is ‘moeten’ ook mijn valkuil, maar gelukkig al wel veel minder. Wanneer ik me daar bewust van ben, vraag ik mezelf af: ‘Móet ik dit nu doen of wíl ik dit nu doen?’.  Als ik iets echt wil, kost het veel minder energie. Als ik iets moet van mezelf, voel ik veel meer weerstand. Van nu af aan ga ik deze donkere periode van het jaar gebruiken om mezelf te “ont-moeten” en  ga ik genieten van de lagere versnelling waarin ik leef.

Mag het even wat minder? Ja, dat mag.

Corelle Strikker

N.B. Dit blog is ook geplaatst op Dochters van Twente.

 

Terug naar overzicht

Reageer op dit bericht

Dansend door het leven
Website: Webton.nl