Gratis coachsessie

Het is herfst, tijd om los te laten

27 november 2019

Loslaten, een woord dat je zo vaak hoort. Wat betekent dat eigenlijk? Wat kan loslaten voor jou betekenen? De bomen weten van nature wat loslaten is én dat het nodig is om opnieuw sterker in het leven te staan. Iedere herfst laten ze hun blaadjes los, één voor één en soms meerdere tegelijk. Doordat de boom de blaadjes loslaat, krijgt hij méér ruimte om te groeien dan wanneer hij de blaadjes vast blijft houden.

Loslaten en vertrouwen

Loslaten is voor veel mensen lastig. Het kan op alle niveaus (fysiek, emotioneel en spiritueel) en in vele situaties (werk, vrienden, familie). Loslaten brengt frustratie en onmacht met zich mee omdat je ook oude patronen en gedachten aan moet pakken. Alles wat niet meer functioneel voor jou is, laten gaan. Onbewust hecht je je aan spullen, situaties, patronen en mensen die niet meer bij je passen. Eerst moet je je bewust worden van het feit dat bovenstaande je ooit heeft geholpen, maar nu niet meer. Dan kun je loslaten. Vertrouw op jouw innerlijke kracht. Deze is veel sterker dan de twijfels en de zorgen in jouw leven.

Te veel controle werkt averechts

Laat je gehechtheid los en vertrouw erop dat je hiermee ruimte en groei creëert voor jezelf als persoon. Ja, dat is eng. Maar door los te laten, groei je als persoon. Het geeft je de ruimte om te kunnen zijn wie je bent. Dat geeft uiteindelijk rust en vrijheid.

Het vasthouden, de controle willen houden werkt averechts. Je komt steeds verder van jezelf te staan en van dat wat je graag wilt. Ik ben zelf best een control freak en door alles te willen controleren kwam ik steeds verder van mezelf te staan. Door te blijven investeren in het loslaten van de dingen, kwam die hoognodige bevrijding. Ik heb het ook met vallen en opstaan moeten leren.

Hoe dan wel?

Als je je hand vult met fijn zand en je knijpt je hand dicht, dan zal het zand tussen je vingers glippen. Maar als je je hand vult met fijn zand en je houdt je hand ontspannen open, zal je merken dat al het zand blijft liggen. Dit symboliseert wat mij betreft heel mooi het leven: Hoe meer je vasthoudt aan datgene dat je wilt controleren of niet kwijt wilt, des te meer raak je kwijt. Ik heb heel lang een beroep uitgeoefend dat niet bij mij paste. Ik wilde de controle houden, maar voelde me steeds ongelukkiger. Ik durfde dit bestaan niet los te laten. Het gaf me zekerheid en stabiliteit. Op een gegeven moment heb ik toch doorgepakt en een andere baan genomen. Daardoor voelde ik me weer gelukkig op mijn werk.

Wat wil jij loslaten?

Bedenk voor jezelf wat jij graag wilt loslaten. Welke ballast sleep jij dagelijks onnodig met je mee? Ik wilde van de control freak af, ik wilde meer ontspannen in het leven staan. Dat heeft me veel energie en frustratie gekost, maar oh zo veel opgeleverd.

Wat wil jij? Waar wil je vanaf? Wat wil je behouden? De bomen weten het al; ze willen af van het blad en ze behouden alle voedingsstoffen en water.

Bedenk wat belangrijk is voor jou! Waar krijg jij energie van?

Hello, goodbye!

Beantwoord bovenstaande vragen en schrijf het op. Daarna bepaal je het door jou gewenste resultaat. Wat zijn de mogelijkheden als je jouw punten loslaat? Wat win je als je de controle loslaat? Maak je ‘hello – goodbye-lijstje’ en hang die ergens zichtbaar op.

Voel de angst en doe het tóch

Loslaten kan een gevoel van onveiligheid of angst met zich mee brengen. Je weet niet wat er je ervoor terugkrijgt en dat maakt dat je jezelf tegenhoudt om nieuwe stappen te zetten. Daardoor blijf je waar je bent en kom je geen stap verder. Zonde, want daarmee laat je leiden door je angst, onterechte angst. Vier jaar geleden kreeg ik een opdracht om een workshop Danscoaching te geven voor een groep van maar liefst 35 personen. De grootste groep die ik daarvóór had gehad was acht personen. (ik was in die tijd net klaar met mijn opleiding Danscoach). Oefff, wat spannend!

Hulp van Pippi Langkous

Ik nam de opdracht uiteraard aan. In de aanloop naar de geplande workshopdatum heeft deze quote van Pippi Langkous heeft mij enorm geholpen: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’. Alle twijfels en negatieve gedachten die ik had over wat er allemaal mis kon gaan, besloot ik los te laten. Ik had last van die twijfels en die negatieve gedachten. Ze hielpen me niet om mijn doel te bereiken. De workshop ging hartstikke goed. Wauw, wat was ik trots op mezelf. Deze ervaring heeft mij meer zelfvertrouwen gegeven voor de toekomstige opdrachten. Als ik mij had laten leiden door mijn angst en twijfels, had ik deze ervaring nooit gehad en had ik nooit geweten dat ik dit kon.

Tot slot

Deze quote kwam ik laatst tegen en omschrijft prachtig wat ik je tot slot wil meegeven met dit blog.

Je hoeft niet zo sterk te zijn om iets vast te houden, maar je moet heel sterk zijn om iets los te laten.”

Corelle Strikker

N.B. Dit blog is ook geplaatst op Dochters van Twente.

 

 

Terug naar overzicht

Reageer op dit bericht

Gratis sessie
Dansend door het leven
Website: Webton.nl