Gratis coachsessie

Spreek je uit!

15 mei 2019

“Beter een korte schrik, dan een lang misverstand” is een gezegde dat mij vaak helpt als ik iets lastig vind om te benoemen. Herken je dat, dat je iets bespreekbaar maken vaak zo spannend vind, dat je het toch voor jezelf houdt en er dan mee blijft lopen? Als je dit te lang en te vaak doet kost je dat heel veel energie. Je krijgt er een korter lontje van en je bent sneller boos of geïrriteerd. Het kan je op den duur opbreken en je kunt er zelfs burn-out van raken.

Je doet jezelf en de ander tekort

Je bent als mens een empathisch wezen en je wilt de ander nu eenmaal geen rotgevoel geven. Daarom zeg je vaak niet wat je eigenlijk zou willen zeggen. Dat is zonde. De ander weet dan niet wat hij of zij aan jou heeft. Ook al bedoel je het nog zo goed, uiteindelijk doe je niet alleen jezelf maar ook de ander hiermee tekort.

Negeer dat stemmetje in je hoofd

Voor mij geldt dat ruimte geven aan mijn eigen behoeftes en dit ook benoemen naar de ander, een belangrijk aandachtspunt is. Het gaat gelukkig veel beter, maar het blijft mijn valkuil om de ander belangrijker te maken dan mezelf. Er is dan een stemmetje in mijn hoofd (de ‘pleaser’) dat zegt: ik voel me liever zelf even rot door nu niet te benoemen wat er in mij leeft, dan dat ik de ander een rotgevoel geef of teleurstel. Dit stemmetje moet ik negeren, want ik heb er op lange termijn alleen maar last van.

Alles draait om respect

Wat maakt het nou zo lastig om eerlijk te zijn? Het antwoord is simpel: Jij wilt niet degene zijn die bij de ander een rotgevoel veroorzaakt. Daar voel je je dan schuldig over en daarmee wijs je jezelf af. Dat wil je niet. Dus houd je liever je mond. Door schade en schande ben ik in de loop der jaren echter wijzer geworden en heb ik geleerd dat ik meer bereik door gewoon eerlijk te zijn, mijn grenzen aan te geven en me daarover uit te spreken. Daarmee heb ik ten eerste respect voor mezelf, maar ook voor de ander en mijn omgeving. Dat is niet egoïstisch, dat is goed voor jezelf zorgen en ruimte geven aan je eigen behoeftes. Wat wil jij? Wat vind jij? Wat voel jij? Als jij iets niet wilt, is dat een goede reden om iets niet te doen.

Accepteer jezelf zoals je bent

Een belangrijke tip die ik je hierin wil meegeven is door te beginnen met jezelf te accepteren zoals je bent. Jij bent uniek, met al je kwaliteiten, talenten en vaardigheden. Maar ook met je valkuilen en andere zaken van jezelf waar je minder blij mee bent. Zie jezelf als gelijkwaardig met de ander. Jij bent niets meer en ook niets minder! Je bent de moeite waard en jij mag ook vinden wat je vindt en voelen wat je voelt. De ander net zo. Dat is ok!

Wees gewoon eerlijk

Ik heb een hekel aan drukke (traditionele) ‘huiskamer-verjaardagen’. Je kent het wel, de mannen bij elkaar, de vrouwen bij elkaar, in een kleine ruimte, harde muziek en een gekakel van jewelste. Na een uur zit mijn hoofd vol en kan ik de gesprekken amper nog volgen. Tijd om te gaan! Maar nog beter: niet meer naar deze verjaardagen gaan. Liever spreek ik dan op een ander moment af met de jarige. Dat is veel rustiger voor mij én we hebben echt even tijd samen om gezellig bij te kletsen. Uiteindelijk een win-win situatie! Vroeger durfde ik dit niet aan te geven en kwelde ik mezelf door toch naar die drukke verjaardag te gaan. Nu ben ik gewoon eerlijk en zeg dat ik veel liever een ander moment kom, omdat het mij te druk is. Het mooie hieraan is dat mensen dit heel vaak herkennen en het waarderen dat ik het eerlijk aangeef.

Spreek je uit!

Benoem je grenzen en durf uit te komen voor je behoeftes. Het levert je zoveel op: het vergroot je gevoel van eigenwaarde, het maakt je zelfbewuster en je gaat je weerbaarder voelen én gedragen. Je creëert meer ruimte voor jezelf en je wordt niet langer geleefd.

N.B. Dit blog is ook geplaatst op Dochters van Twente.

 

 

 

 

Terug naar overzicht

Reageer op dit bericht

Gratis e-book
Dansend door het leven
Website: Webton.nl