Gratis coachsessie

Hoe je betere balans krijgt tussen inspanning en ontspanning

28 oktober 2016

Een mens heeft gemiddeld 75.000 gedachten per dag! 80 % van deze gedachten zijn hetzelfde als de dag ervoor. Veel mensen ervaren tijdens een vakantie hoe moe ze zijn. Pas dan voelen ze hoeveel ze van zichzelf hebben gevergd. Ze zijn het niet meer gewend om zich langere tijd achter elkaar te mogen ontspannen.

Het is veel beter om dagelijks rust in te bouwen voor jezelf. Zo kun je jezelf weer opladen voor de volgende inspanning die je gaat leveren. Investeer in jezelf. Pak regelmatig je rustmomenten.
enjoy-life

Hoe je jezelf oplaadt, is voor iedereen anders. Hieronder geef ik mijn persoonlijke tips die zorgen dat ik balans houd tussen inspanning en ontspanning.

1. Creëer ‘me-time’

Tijd voor mezelf. Juist in drukke tijden heb ik dit echt nodig. Ik houd heel bewust een dagdeel in de week vrij. Op zo’n moment ga ik iets doen waar ik zelf zin in heb. Iets waar ik energie van krijg en ook mentaal van kan opladen. Dat kan van alles zijn: met een kop thee en een goed boek op de bank, een leuke film of een serie kijken, een dutje doen, winkelen, etc.

2. Mediteren

Ik mediteer regelmatig. Tijdens het mediteren ben ik me weer heel bewust van mezelf, mijn lichaam, mijn gevoelens en mijn ademhaling. En natuurlijk blijf ik denken, die gedachtestroom gaat gewoon door, ook tijdens het mediteren.  Het verschil is dat ik niet ‘helemaal op ga in mijn gedachten’. Ik neem ze van een afstandje waar. Het stopt mijn denken niet, dat kan ook niet. Ik ben me wel meer bewust van mezelf. Ik voel me na het mediteren vaak als herboren en heb meer rust in mijn hoofd en meer contact met mijn lichaam.

3. Regelmatig naar buiten

Elke dag loop ik gemiddeld tussen de 6.000 tot 10.000 stappen. Dat staat voor ongeveer 5 – 10 km. Meestal alleen. Het liefst struin ik natuurlijk door het bos, maar meestal wandel ik vanuit huis.Soms luister ik naar mijn favoriete muziek via mijn smartphone, soms ook niet. Net waar ik zin in heb. Als ik wandel ben ik lekker in beweging, ik heb tijd voor mezelf en ik haal tegelijkertijd een frisse neus.

4. Regelmatig sporten

Ik sport gemiddeld 2 of 3 keer per week. Dat doe ik natuurlijk om in vorm te blijven, maar ook omdat ik me er gewoon goed bij voel. Sporten is voor mij fysiek inspannend,  maar mentaal juist ontspannend. Van sporten kan ik mezelf echt weer geestelijk opladen.

5. Plan maximaal 1 ding in het weekend

Doordat mijn vriend en ik de afspraak hebben om maar maximaal 1 ding in het weekend te plannen, houden we de rest van het weekend tijd over om spontaan te doen waar we op dat moment zin in hebben. Dat is veel leuker dan van afspraak naar afspraak te hollen.

6. Slaap voldoende

Misschien een inkoppertje, maar voldoende slaap is zó belangrijk!! We hebben een goede nachtrust nodig om lichaam en geest te herstellen, goed te kunnen functioneren, maar ook voor betere concentratie. Als we niet voldoende slapen, raken we emotioneel van slag. We worden er chagrijnig en prikkelbaar van. Ik weet van mezelf dat ik het beste functioneer als ik zo’n acht tot negen uur slaap per nacht. Ik kan dan uitgerust beginnen aan een nieuwe dag.

relaxing-woman-nature

Dit waren mijn tips die voor mij zorgen voor een betere balans tussen inspanning en ontspanning. Ik zorg hierdoor goed voor mezelf, waardoor ik een leuker mens ben. Zowel voor mezelf als voor mijn omgeving.

Wil jij ook minder stress en een leuker leven?

Deze 6 tips maken onderdeel uit van mijn e-book ’10 lifehacks die direct zorgen voor minder stress en een leuker leven’. Sprak dit artikel je aan? Dan vind je mijn onlangs verschenen e-book vast ook interessant om te lezen. Je kunt het e-book hier gratis downloaden.

Wat doe jij om jezelf op te laden? Wat werkt voor jou het beste?

Laat het hieronder achter bij de reacties. Ik ben benieuwd!

 

Terug naar overzicht

Reageer op dit bericht

Naam:
Corelle

Datum:
07-11-2017

Dankjewel voor je reactie. Klopt, het leven wordt steeds hectischer en er wordt steeds meer van ons gevraagd. Bij jezelf blijven en jezelf regelmatig afvragen 'wat heb ik nu nodig' is dan ook erg belangrijk. Fijne dag! groetjes, Corelle

Naam:
Marie

Datum:
07-11-2017

Goede tips. Het is niet altijd even makkelijk om goed te ontspannen. We leven ook in een tijd waarin steeds meer steeds sneller moet gebeuren. Het is daarom belangrijk om op de juiste momenten rust te kunnen pakken. http://www.siammassage.nl/massages/

Gratis e-book
Dansend door het leven
Website: Webton.nl