Gratis coachsessie

Maak je droom waar! Zó doe je dat!

27 november 2017

Heb jij al goede voornemens voor 2018? Of doe je er ook niet meer aan, omdat het toch niet lukt? Je bent niet de enige. Daarom bedacht Gabriele Oettinger (bioloog en gedragsfysioloog) de wetenschappelijk onderbouwde WOOP-methode. Hiermee krijg je in 4 stappen je doel helder voor ogen en weet je wat je moet doen om dat te bereiken.

Stap 1 – Formuleer je doel zo concreet mogelijk (Wish)

Zoek een rustige plek, zorg dat je niet gestoord kunt worden (zet je mobiel uit) en sluit je ogen. Concentreer je een paar minuten volledig op het doel dat je wilt bereiken. Omschrijf dat zo concreet mogelijk. Dus niet ‘gelukkig worden’, maar liever ‘de dag vaker afsluiten met een tevreden gevoel’. Of bijvoorbeeld ‘tien kilo kwijt in vijf maanden’ in plaats van ‘afvallen’.

Om ervoor te zorgen dat je dit doel ook écht gaat bereiken, is het belangrijk dat je voor jezelf vaststelt of dit doel voor jou daadwerkelijk aantrekkelijk, haalbaar en uitdagend is. Een doel dat een ander voor jou heeft bedacht, kan nog zo goed zijn, als het jou niet aanspreekt gaat het niet werken. ‘Nooit meer snoepen’ is waarschijnlijk niet haalbaar, miljardair worden evenmin; wie zich zoiets voorneemt, zet de deur wagenwijd open voor frustratie en zelfhaat. Ook een doel waarvan je nu al weet dat je het op je sloffen haalt, levert geen langdurige inspiratie.

Haalbare, maar uitdagende wensen zijn bijvoorbeeld: ‘Een nieuwe baan’, ‘weer in mijn lievelingsjurk passen’ of ‘mijn studieopdrachten op tijd inleveren’.

Als je jouw doel helemaal helder voor jezelf hebt beschreven, open je in je eigen tempo je ogen en ben je klaar voor de volgende stap.

Stap 2 – Fantaseer over de fijne uitkomst (Outcome)

Heb je de wens helder voor ogen? Probeer je nu zo levendig mogelijk voor te stellen wat het realiseren van die wens je zal opleveren. Wat verandert er ten goede in je leven als je salarisverhoging hebt gekregen, tien kilo kwijt bent of je afstudeerscriptie hebt ingeleverd? Denk aan de koopwoning die zo binnen bereik komt, het gemak waarmee je voortaan in bikini het strand op durft of de banen waar je nu op kunt solliciteren. Zoom vooral in op de fijne gevoelens die daarbij horen.

Bij deze stap mag je echt even gaan dromen en fantaseren: hoe gedetailleerder en meer belonend je slagingsfantasie is, hoe sterker je gevoel erbij zal zijn. En dat maakt je motivatie om er ook daadwerkelijk mee aan de slag te gaan nóg sterker.

Fijne uitkomsten zijn bijvoorbeeld: ‘Ik heb meer financiële zekerheid’, ‘Ik voel me prettig in mijn lichaam’, ‘Ik ben trots op mijn prestatie’.

Stap 3 – Vraag je af: ‘Wat houdt mij tegen?’ (Obstacle)

Als het goed is, weet je nu precies wat je wilt en ook waarom. Tijd om met beide voeten terug op de grond te komen, want nu is het zaak die overtuiging om te zetten in praktische stappen.
Vraag je daarvoor om te beginnen af wat jou het meest hindert bij het realiseren van die wens. Waarom is het je bijvoorbeeld tot nu toe niet gelukt om twee keer per week te gaan hardlopen, van de sigaretten af te blijven of iedere avond een uur geconcentreerd te studeren?
Graaf voor deze stap in je geheugen naar concrete situaties waarin je niét deed wat je eigenlijk wél had willen doen. Waardoor precies lukte dat niet? Wie was er bij je, waar was je mee bezig, hoe voelde je je? Bevraag jezelf streng en neem geen genoegen met algemene antwoorden als ‘geen zin’. Alleen als je diep graaft en eerlijk tegen jezelf bent kom je tot inzichten waar je iets mee kunt.

Voorbeelden van hindernissen zijn: ‘In de avonduren ben ik te moe om nog iets anders te doen dan gamen’, ‘ik ga roken wanneer ik me gespannen voel’ of ‘mijn mobieltje haalt me steeds uit mijn concentratie’.

Stap 4 – Maak een ‘Als-dan-plan’ (Plan)

Nu je weet wat jouw persoonlijke struikelblokken zijn, is het tijd voor de laatste stap: het als-dan-plan. In zo’n plan formuleer je kort en bondig wat je voortaan precies gaat doen om je toch aan je voornemen te houden wanneer er zo’n struikelblok op je pad komt. Daarbij verwerk je dat struikelblok in het als-gedeelte van de zin. Het gedrag waarmee je dat struikelblok voortaan zult omzeilen in het dan-gedeelte.
Prent dit zinnetje goed in je hoofd: het zal je helpen kritische situaties eerder te herkennen, en je gedrag dan bijna op de automatische piloot in de juiste richting bij te sturen.

Mogelijke als-dan-zinnen zijn:  

  • ‘Als ik tijdens het studeren whatsapp wil checken, dan leg ik mijn telefoon in een andere kamer’
  • ‘Als ik ’s avonds op de bank wil ploffen, dan trek ik mijn sportkleren aan en ga ik eerst hardlopen’
  • ‘Als ik merk dat ik gestrest raak, dan adem ik tien keer met gesloten ogen diep in en uit’.

Als jouw droom haalbaar is en je bent bereid om je daarvoor in te zetten, is de kans dat je je droom waarmaakt groot. Als je daarnaast ook nog prioriteit geeft aan jouw doel is je kans op slagen nog véél groter. Prioriteit stellen is vaak het probleem. Je zult ergens dingen moeten laten om tijd (en prioriteit) te maken voor jouw droom.


In dit artikel heb ik je uitgelegd welke 4 stappen volgens de WOOP-methode jij kun zetten om je doelen helder voor ogen te krijgen, zodat je weet wat je moet doen om ze te realiseren. Dit stappenplan helpt écht!

Start met starten en maak jouw droom waar!

Heb jij nog andere tips die jóu geholpen hebben om jouw droom waar te maken? Deel het dan gerust hieronder in de reacties!

Corelle Strikker

Bron: Bewerking artikel “Zo maak je goede voornemens”, gebaseerd op de WOOP-methode van Gabriele Oettinger – Psychologie Magazine

 

Terug naar overzicht

Reageer op dit bericht

Gratis sessie
Dansend door het leven
Website: Webton.nl