Gratis coachsessie

Herfstdip? Met deze 5 tips krijg je weer snel meer energie

13 november 2017

Ongeveer een half miljoen Nederlanders ziet op tegen de herfst. De dagen zijn weer korter, de blaadjes vallen van de bomen en de zon is amper te zien. Voel je je in deze tijd van het jaar lusteloos, somber, vermoeid en kun je niet genieten van de herfst? De kans is groot dat je last hebt van een herfstdip.

Gelukkig is die nare herfstdip maar tijdelijk en kun je er iets aan doen om de donkere maanden met meer energie door te komen.

Als je weet waar je op kunt letten, kun je met aandacht voor bepaalde zaken de herfstdip snel verminderen, of nog beter, voorkomen.

Hieronder vind je 5 praktische tips die je gemakkelijk zelf kunt toepassen zodat je weer meer energie krijgt.

Ga je herfstdip te lijf met deze 5 tips

Tip 1: Zorg voor voldoende daglicht

Een herfstdip wordt meestal veroorzaakt door een tekort aan daglicht. Doordat er in de herfst minder daglicht is, wordt je dag- en nachtritme aangepast. De allerbeste remedie tegen een herfstdip is daarom dagelijks een wandeling te maken in de buitenlucht. Doe dit bij voorkeur ‘s ochtends want dan is het daglicht op z’n sterkst. Daglicht voorziet je van vitamine D, dit ondersteunt je o.a. bij de weerstand en vermindert je herfstdip. Je zult merken dat je opknapt als je even naar buiten gaat.

Als je niet in de mogelijkheid bent om de deur uit te gaan, overweeg dan om een daglichtlamp of energielamp aan te schaffen. Daglichtlampen gebruiken de kracht van natuurlijk daglicht om het energieniveau weer op peil te brengen en je stemming te verbeteren.

Tip 2: Beweeg voldoende

Door elke dag een paar minuten flink te bewegen, maken je hersenen endorfine aan (ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd) wat heilzaam is voor lichaam én geest. Hiermee verjaag je de somberheid, krijgt je humeur een boost en ervaar je minder stress.

Alle vormen van beweging zijn goed, maar doe je dit in de buitenlucht dan vang je twee vliegen in één klap (zie tip 1). Zet je favoriete muziekje op en ga bijvoorbeeld dansen, laat je hond uit (of die van de buurman), maak een wandeling in je lunchpauze, laat de auto staan en ga op de fiets je boodschappen of houd een grote schoonmaak in huis. Je zult merken dat je je daarna een stuk fijner voelt.

Tip 3: Eet bewust

 In de herfst is de temperatuur lager, daarom is het vaak goed om voedsel te eten dat je energetisch opwarmt. Als de dagen korter zijn, heb je vaak meer zin aan wat steviger voedsel zoals stampotten, stoofpotjes en snert. Kies voor groente en fruit van het seizoen en varieer zoveel mogelijk. Sla geen maaltijden over. Vergeet vooral niet te ontbijten, dan begint de dag al beter.

Tip 4: Breng structuur aan in je dag

Ook al is de verleiding misschien groot om op vrije dagen lang uit te slapen en later naar bed te gaan; dit is niet bevorderlijk voor een goed waak/slaapritme. Op vaste tijden naar bed, opstaan, eten en bewegen zorgt ervoor dat je je biologische klok zoveel mogelijk ondersteunt.

Een lichtwekker is een eenvoudig hulpmiddel dat ervoor kan ervoor zorgen dat je gemakkelijker uit bed komt. De lichtwekker bereid je 30 minuten voor het wekken rustig voor op de dag door middel van een langzaam feller wordend licht en gaat de slaperigheid na het opstaan daadwerkelijk tegen.

Tip 5: Doe regelmatig wat leuks

Zorg dat je iets hebt om naar uit te kijken. Bijvoorbeeld een dagje sauna, een avondje bioscoop, kook een lekkere maaltijd, breng tijd door met mensen waar je energie van krijgt. Het maakt niet uit, als het maar iets is wat je leuk vindt om te doen en waar je van kan opladen. Maak er tijd voor in je agenda en ga het ook écht doen.


Ik hoop dat het toepassen van bovenstaande praktische tips jou helpen om snel wat meer energie te krijgen, waardoor je weer lekkerder in je vel zit. Realiseer je ook dat de klachten van de herfstdip in het voorjaar gelukkig weer verdwijnen.

Ben jij gevoelig voor een herfstdip of juist helemaal niet? Goede tips en adviezen zijn uiteraard altijd welkom hieronder in de reacties.

Corelle Strikker

Terug naar overzicht

Reageer op dit bericht

Gratis e-book
Dansend door het leven
Website: Webton.nl