Gratis coachsessie

Doei 2020. Hallo 2021!

16 december 2020

Het einde van 2020 is in zicht. In dit blog blik ik terug op 2020. Daarbij stelde ik mezelf de vraag: wat wil ik achter me laten in 2020? Met andere woorden, wat ik niet mee wil nemen naar 2021.

Het einde van een jaar gebruik ik meestal om voor mezelf eens op een rijtje te zetten: wat ging goed en wat kon beter? Wat goed gaat, daar blijf ik natuurlijk lekker mee doorgaan. Wat beter kan, daar blijf ik bij stil staan. Het gaat in dit blog overigens niet om hóe ik bepaalde zaken achter me wil laten. Dat weet ik in een aantal gevallen zelf ook nog niet precies. Maar om iets te willen veranderen moet ik eerst duidelijk hebben wát ik wil veranderen. Hier volgt mijn lijstje.

Wat laat ik achter in 2020?

Mijn perfectionisme

Ik wil vaak alles tot in de puntjes goed doen, dat kost mij teveel energie. Perfectie bestaat immers niet, dus waarom streef ik dat altijd na? Ik hoorde ooit iemand zeggen: ‘waarom zou je je huis tot in de puntjes schoonmaken en opruimen als je bezoek krijgt? Je bezoek komt voor jóu, niet voor je opgeruimde huis!’ Dat vond ik wel een eye-opener. Dit kun je natuurlijk op meerdere vlakken in je leven toepassen. Het hoeft allemaal niet perfect! Ik ben goed genoeg zoals ik ben.

Ongezonde balans tussen inspanning en ontspanning

Sinds februari heb ik te kampen met vervelende fysieke klachten. Mijn fysiotherapeut heeft mij nog nooit zo vaak gezien in één jaar. De chronische pijn in mijn onderrug en de gespannen kaken die ik heb, duiden bij mij op een combinatie van stress en fysiek moeilijk kunnen ontspannen. Met dit laatste bedoel ik bijvoorbeeld gespannen kaken en opgetrokken schouders. Altijd maar ‘aan’ staan is niet goed voor je. Op lange termijn hou je dat niet vol. Ik ook niet. Volgens mij heb ik daar al vaker over geschreven 😉 . Ik wil het liefst verschillende manieren (her)ontdekken die me helpen om me fysiek weer te kunnen ontspannen.

Afleiding door mijn mobiel

Waarschijnlijk herken je dit wel: je ligt na een dag werken uitgeblust op de bank te Netflixen en je mobiel ligt naast je. Bij ieder bliepje ben je afgeleid, zet je de film op pauze en gaat je aandacht naar je mobiel. Bij mij gaat dat in ieder geval wel zo. Hierdoor doe ik 3x zo lang over de film en ben ik ’s avonds onbewust tegen mijn zin te lang nog met mijn mobiel bezig. Dat voelt erg onrustig, dus daar ga ik mee stoppen. Mijn mobiel gaat in de vooravond op standje stil of niet storen. Ik kan dan mijn aandacht bij film kijken, of wat ik dan ook aan het doen ben, houden. Minder schermtijd, fijn!!

Verwachtingen en teleurstellingen

Ik sluit mijn lijstje af met een belangrijk punt op het gebied van mijn persoonlijke ontwikkeling. Eén van de belangrijkste dingen die ik dit jaar heb geleerd, is dat ieder mens anders is. Dat betekent dus ook dat ieder mens anders met een bepaalde situatie omgaat. Waar ik heel enthousiast van word of juist verdrietig, hoeft dat voor een ander natuurlijk niet zo te zijn. Dat klinkt als een open deur, maar voor mij was dit een belangrijke les. Als je veel verwachtingen hebt, word je vaak teleurgesteld. Een verwachting is namelijk gebaseerd op hoe jíj met een situatie om gaat. Maar….. niet iedereen is zoals jij. Hallo teleurstelling! Je mag best verlangens hebben (graag zelfs) maar verwachtingen kun je beter loslaten. Dat ga ik in ieder geval wel doen. Hoe? Dat weet ik nog niet. Maar hé, ik ben me ervan bewust en ik deel het met de wereld. Dus de 1e stap is gezet!

Wat laat jij achter in 2020?

Wie weet vind jij het ook fijn om zo’n lijstje te maken. Je hoeft niet precies, van alles wat je opschrijft, te weten hoe je dat achter wilt laten. Bewust of onbewust zal je, wat je opschrijft, achter je kunnen laten. Alleen al doordat je er mee bezig bent en het opschrijft. Bewustzijn is de eerste stap voor verandering.

Ik zeg: ‘Doei 2020. Hallo 2021!’

Met hopelijk veel gezondheid, positiviteit en frisse energie in 2021, ook voor jou.

Lieve groet,

Corelle

 

Terug naar overzicht

Reageer op dit bericht

Gratis e-book
Dansend door het leven
Website: Webton.nl