Gratis coachsessie

Doe een stapje terug

14 september 2019

“Soms moet je een aantal stappen terug doen om een aanloop te kunnen nemen voor de sprong vooruit naar een nieuw begin”.

Ken je dat ook, dat je soms zo vast zit in een situatie, dat je zelf niet meer ziet hoe je er nog uit kunt komen? Dit kan bijvoorbeeld gaan om een relatie die niet lekker loopt, om een baan waarin je geen plezier hebt of om een vriendschap waarin de irritaties steeds hoog oplopen. Het lijkt alsof je vast zit in een doolhof waarin je de uitgang niet meer kunt vinden.

Als je in die situatie (lees doolhof) blijft en steeds dezelfde paden bewandelt, dan kom je er niet uit. Het resultaat blijft steeds hetzelfde. Wat je ook probeert of doet. De uitgang vind je niet. Je blijft waar je bent. Dat wil je niet voor jezelf.

Laat het los

Misschien herken je dit: Je komt maar steeds niet op de naam van die ene acteur of actrice van die geweldige film. Als je hierover geforceerd blijft nadenken, kom je er niet op. Laat je het los en je denkt: “Ach, dit komt later wel” dan schiet je de naam van die acteur of actrice opeens zó te binnen.

En zo geldt het ook voor andere ‘belangrijkere’ situaties in je leven. Je staat er misschien niet bewust bij stil, maar het is juist níet goed om dan ín die situatie te blijven. Het is dan juist goed om (letterlijk) afstand te nemen, om een aantal stappen terug te doen.

Afstand nemen, hoe doe je dat?

De oplossing is simpeler dan je denkt. Met een stap terug doen kun je heel goed in deze vakantieperiode beginnen. Of je nou op vakantie gaat of thuis blijft. Maak een fijne, lange wandeling, maak je hoofd leeg. Zet je telefoon uit en haal je agenda leeg. Ook al is het maar voor één dag. Start de dag met een lekker uitgebreid ontbijt en geniet van wat de dag je brengt. Laat je verrassen.

Waar word jij blij van?

Wat mij persoonlijk altijd helpt om afstand te nemen, is tijd voor mezelf in te plannen. Juíst ook in drukkere periodes wanneer het geen vakantie is en ik gewoon aan het werk ben. In ons drukke bestaan, waarin we van alles vinden en moeten van onszelf, is het heel belangrijk om tijd voor jezelf te maken. Wat je kunt doen is elke week 2,5 uur voor jezelf plannen. Blok deze tijd in je agenda voor jezelf. Ga dan iets doen waar jíj blij van wordt, het liefst alleen. Ga lekker wandelen, fietsen, lezen, zwemmen, shoppen, knutselen, dansen, …..wat dan ook! Als jij er plezier aan hebt en er energie van krijgt, dan is het goed. Je bent dan even geen mama of papa van….. geen dochter of zoon van…… geen partner van….. maar gewoon….. jezelf.

Andere bril

Door deze tips toe te passen bekijk je de situatie door een andere bril. Het verruimt je blikveld, je ziet andere perspectieven en het vergroot je creativiteit. Daardoor zie je nieuwe mogelijkheden en kansen die je voorheen niet zag. Alsof je doolhof opeens bewegwijzering heeft gekregen.

Doe een stapje terug om uiteindelijk vooruit te komen.

Corelle Strikker

N.B. Dit blog is ook geplaatst op Dochters van Twente.

 

Terug naar overzicht

Reageer op dit bericht

Gratis sessie
Dansend door het leven
Website: Webton.nl