Gratis coachsessie

8 manieren om je zelfliefde te stimuleren

23 augustus 2020

Liefde voor jezelf is uitdragen dat jij evenveel waarde toevoegt aan deze wereld als een ander. Liefde begint bij jezelf, met liefde voor jezelf. Iets wat je niet bezit, kun je niet weggeven.

Zelfliefde is ook het waarderen van de persoon die jij bent. Inclusief de eigenschappen waar je liever niets van wilt weten. Als je die óók accepteert en minder streng bent voor jezelf, voel je je blijer. Dat wil jij toch ook? Uiteindelijk ben jij de belangrijkste persoon in jouw leven.

In dit blog geef ik je 8 manieren om jouw zelfliefde te stimuleren.

Alles wat ik hier met je deel heb ik zelf ook moeten leren. Vooral grenzen stellen is nog steeds een uitdaging voor mij. Het gaat me al wel veel beter af dan een paar jaar geleden. Maar ook groei is nog zeker mogelijk. Nog steeds stap ik bijvoorbeeld wel eens in de valkuil dat ik denk dat ik meer aankan (qua drukte, afspraken in mijn agenda etc) dan dat daadwerkelijk zo is. Herken je dat?

1. Grenzen stellen

Eén van de belangrijkste dingen in het leven (en tevens best een hele uitdaging voor velen) is om grenzen te stellen. Mensen met zelfliefde bewaken hun grenzen, omdat zij geloven dat ze het waard zijn om goed behandeld te worden. En dat ben jij ook. Zeg nee tegen dingen die niet goed voor je zijn. Zeg nee tegen situaties die je uitputten of emotioneel erg belastend zijn. Luister goed naar je lichaam. Heb respect voor jezelf en jouw grenzen. Je zult merken dan een ander jou en jouw grenzen dan ook respecteert. Ik schreef een blog over het nut van grenzen stellen. Lees het hier. Of dit blog waarin ik je 5 tips geef om assertiever te zijn.

2. Durf jezelf te zijn

Wie ben jij? Wat wil jij? Luister naar wat jij wilt, niet naar wat je omgeving van je verlangt. En ontdek dat de grootste druk van buitenaf eigenlijk uit jezelf komt. Als je weinig zelfliefde hebt,  dan voelt het heel vertrouwd (en vaak ook veilig) om anderen te ‘pleasen’.  Je cijfert jezelf weg, zodat anderen tevreden zijn. Waar ben jij in dit geheel?  Wees trouw aan jezelf. Maak je eigen keuzes, bewandel je eigen pad. Los van wat anderen ervan vinden.

3. Accepteer jezelf

Stop met oordelen. Je bent goed zoals je bent. Als je jezelf accepteert zoals je bent (dus ook je mindere kanten) valt het al snel op dat je ook minder kritisch naar de ander kijkt. Met als gevolg dat je meer ontspannen door het leven gaat.

4. Vergeef jezelf en laat los

Je hebt in het verleden keuzes gemaakt die misschien niet altijd even handig of goed waren. Besef dat je dat hebt gedaan met de kennis en ervaring van dát moment. Nu zou je het misschien anders doen, omdat je bent gegroeid en veranderd. Laat het verleden los en vergeef jezelf.

5. Leef bewust

Wees je bewust van wie je bent, wat je wilt en wat je voelt. Handel op basis van wie je bent en waar jouw hart blij van wordt. Waar krijg je energie van? Waar loopt jouw batterij op leeg? Wees je daarvan bewust en handel ernaar. Wees daarin trouw aan jezelf. Wil je hierover meer lezen? Lees dan dit blog.

6. Zorg goed voor jezelf

Gebrek aan zelfliefde is de oorzaak van veel psychische problemen (o.a. burn-out en overspannenheid). Als je jezelf niet waardevol genoeg vindt, dan ben je minder snel geneigd om jezelf op de eerste plek te zetten.

Vaak zetten we de ander op de eerste plaats; onze partner, kinderen, ouders, de buren etc. Zorg eerst goed voor jezelf en dan voor de ander. Alleen dan hou je het vol op de lange termijn!

7. Geef jezelf complimentjes

Het is goed voor je eigenwaarde om jezelf regelmatig een complimentje te geven.  Sluit bijvoorbeeld de komende 3 weken de dag af door drie positieve dingen in een mooi complimentenschrifje te schrijven. Je kunt bijvoorbeeld deze vragen beantwoorden: Wat ging vandaag goed? Wat was jouw bijdrage of jouw aandeel daaraan? Waar ben je trots op?

8. Durf hulp te vragen

Je hoeft niet altijd alles zelf te doen. Soms kun je wel wat steun gebruiken. Vraag dan om hulp. Mensen vinden het van nature fijn om een ander te helpen. Gun de ander het om jou te helpen. Om hulp vragen getuigt van kracht. Bij welke taak of klus kun jij nu wel wat hulp gebruiken?

Tot slot: Liefde is besmettelijk

Als je van jezelf houdt, laat je je minder snel uit het veld slaan door dingen die om je heen gebeuren. Je bent liever en milder voor jezelf. Hoe meer je van jezelf houdt, hoe meer je ook van anderen kunt houden. Je zult meer mensen en situaties aantrekken die jou ondersteunen en aanmoedigen om te kunnen zijn wie je bent.

Welke manier om jouw zelfliefde te stimuleren is vernieuwend voor jou? Welke ga jij vanaf vandaag toepassen? Ik ben benieuwd!

Hartelijke groet,

Corelle Strikker

Terug naar overzicht

Reageer op dit bericht

Gratis e-book
Dansend door het leven
Website: Webton.nl